Ένα διαδικτυακό ψήφισμα καταθέτει το DiEM25 με το οποίο ζητά από τους Ευρωπαίους πολίτες να το υπογράψουν προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει άμεσα την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ώστε να ασκηθούν πιέσει στον πρόεδρο της Βραζιλίας και να σωθούν τα δάση του Αμαζονίου.

Το DiEM25 επισημαίνει ότι τα σχέδια του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή.

Τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνάψει εταιρική σχέση με χώρες που ενεργούν ενάντια στο μέλλον της ανθρωπότητας και πως η Βραζιλία δεν είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος.

«Η σημερινή ηγεσία της αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη» τονίζει και καλεί το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του για να υπερασπιστεί την κοινή παγκόσμια περιουσία.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κίνημα, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι θεσμοί της Ε.Ε. πρέπει μέχρι τις 28 Αυγούστου να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κατακραυγή και να κάνουν μία δήλωση στην οποία να δηλώνουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur αναστέλλεται επ’ αόριστον, δύο για τα εγκλήματα κατά του κλίματος που διαπράττουν οι αρχές της Βραζιλίας.

Επίσης, πρέπει να προτρέψουν τους άλλους εταίρους της Mercosur να λάβουν άμεσα μέτρα για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή που οδηγεί στην καταστροφή του Αμαζονίου.

Τους καλεί επίσης να γίνει μια σύνοδος για τη Βραζιλία, παρουσία των ηγετών των ιθαγενών κοινοτήτων και περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων, ώστε να διαμορφωθούν στρατηγικές για την αναστροφή της καταστροφής.

Τέλος, δηλώνει αλληλεγγύη στον λαό της Βραζιλίας, ειδικά τους αυτόχθονες, των οποίων τα ενδιαιτήματα καταστρέφονται. «Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση» καταλήγει.

Republica
Στο Republica εξετάζουμε τις πτυχές της δημόσιας ζωής, της αλλαγές στην Πολιτεία και το αντίκυπο αυτών στους Πολίτες.