Το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ για την οικοδόμηση ενός νέου προοδευτικού πόλου δημιουργεί τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση – Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά!

Πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν οι βολές και ο Αλέξης Τσίπρας που επιστρέφει από σήμερα σε ρυθμούς καθημερινότητας αναμένεται να αναλάβει την εκτόνωση μιας κρίσης που συνδέεται άμεσα με το ερώτημα για το ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.

Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δέχτηκε από ΜΜΕ σκληρή κριτική η οποία φάνηκε να ξεπερνά τα όρια της πολιτικής διαφωνίας και να έχει στόχο -σύμφωνα με συνομιλητές του- ακόμα και την αποδόμηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έσπευσε μέσω δημοσίων παρεμβάσεων να δώσει το στίγμα του και να απαντήσει στους επικριτές του για το πώς ο ίδιος ως γραμματέας αντιλαμβάνεται το μαζικό και ανοιχτό κόμμα σημειώνοντας ότι «Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους».

Ποια στελέχη είναι υπέρ «ανοιγμάτων»

Μοιάζουν τα όσα λέει ο Σκουρλέτης να είναι στον αντίποδα της προσπάθειας στελεχών που συμμετείχαν στην πολιτική κίνηση του «Κάραβελ» και επιδιώκουν το άμεσο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Σοσιαλιστικό χώρο. Στο πώς θα γίνει το «άνοιγμα» πάντως και σε τι συνέδριο θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν διαφορετική άποψη από τον γραμματέα του κόμματος, ο οποίος αρκετές φορές -κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Π.Γ προεκλογικά- «έκοψε» συζητήσεις και προτάσεις για τη δημιουργία «παράλληλου» κόμματος με δομές σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί εκτιμούν ότι στον άλλο πόλο, τοποθετούνται στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα όπως ο Νίκος Παππάς.

Στον δρόμο προς το «νέο» ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία προς το «νέο» ΣΥΡΙΖΑ, ο διάλογος για τη δομή και τη λειτουργία του, όπως και η αναγκαία δόση αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, είναι στη βάση της υπόγειας σύγκρουσης που εξελίσσεται πριν καν αρχίσει η κουβέντα. Κάποια στελέχη που συμμερίζονται τις ανησυχίες Σκουρλέτη, θεωρούν ότι πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο μια σειρά από επιλογές που έγιναν.

Σε αυτό το πλαίσιο και για να μην επαναληφθούν λάθη της περασμένης περιόδου, τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι δεν έγινε συζήτηση για τις επιλογές στο χώρο των ΜΜΕ, δεν έγινε συζήτηση για τον πολιτικό προγραμματισμό και τη συγκυρία που επελέγη για την εκλογική σύγκρουση με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές με την ευρεία ήττα των ευρωεκλογών να δίνει ανεπιστρεπτί βεβαιότητα νίκης στη ΝΔ, ούτε επίσης για αλαζονικές συμπεριφορές που κόστισαν στη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το νέο κόμμα, είναι σαφής η διαφωνία Σκουρλέτη με εγγραφές-πακέτο νέων μελών που πιθανόν να επιδιώξουν «Πασοκογενείς» σύντροφοι του, για αυτό και μιλά για «ενεργά μέλη» και όχι followers», στέλνοντας μήνυμα σε όσους θέλουν μια ξεχειλωμένη προσυνεδριακή περίοδο μέχρι την άνοιξη και εκλογές οργάνων από άλλο σώμα πλην του συνεδρίου.

«Απών» ο  Τσακαλώτος

Εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει η έως τώρα επιλογή Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην παρέμβει έως τώρα δημόσια στη συζήτηση που έχει ανοίξει. Πιθανότατα το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα δώσει το στίγμα του για το τι πρέπει να χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και τι όχι. Ωστόσο για την ώρα καλείται -από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου- να οργανώσει στη Βουλή αποτελεσματική αντιπολίτευση για το κόμμα που δημιουργείται.

Republica
Στο Republica εξετάζουμε τις πτυχές της δημόσιας ζωής, της αλλαγές στην Πολιτεία και το αντίκυπο αυτών στους Πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *